• PHAROS_Yannis_Kranidiotis
  • PHAROS_Yannis_Kranidiotis

Sommer utstilling i samarbeid med Art On The Edge 2018

Sommer utstilling i samarbeid med Art On The Edge 2018 arrangert av Hå Gamle Prestegard.
Et helt nytt verk av kunstneren Yannis Kranidiotis (Hellas)vil bli presentert ved Tungenes Fyr på Randaberg.Hans nye verk «PHAROS» blir utstilt i perioden 17.juni - 1.oktober
I perioden 17.juni - 12.august er utstillingen åpen hver dag mellom kl.12:00 - 16:00
Yannis er en av kunstnerne som har vært involvert i EU-prosjektet ENLIGHT - European Light Expression Network, et samarbeid mellom i/o/lab - Senter for Framtidskunst, MMU – Manchester Metropolitan University (UK), Curated Place (UK) og FMD – Foundatione Mondo Digitale (IT)

Lenke med informasjon om utstillingsstedet 

Informasjon om verket «PHAROS»
(2018) Datadrevet kinetisk lys og lydinstallasjon
Akryl kule, Ledlys, motor, Arduino, Raspberry Pi og tilpasset programvare.

Pháros (fra det gamle greske ordet for fyr) er en data-drevet kinetisk lysinstallasjon som tolker egenskapene til de oppdagede eksoplanetene i bevegelse og lys.
En akrylkule montert i en lang stang roterer rundt en vertikal akse. Kulen kaster en stråle av lys, som et fyr, mens det beveger seg midt i rommet. Hele kroppen av sfæren lyser også og endrer fargen til slutt. Rotasjonshastigheten, lysstrålens mønstre og sfærens farge er definert av egenskapene til en tilfeldig valgt eksoplanet (en planet utenfor vårt solsystem som kretser rundt en stjerne). Eksoplanetens hastighet definerer for eksempel sfærens rotasjonshastighet, temperaturen definerer kulens farge og oppdagelsesmetoden slik lyset er modulert. Det vil være en skjerm (eller en projeksjon) der alle dataene til den valgte eksoplaneten visualiseres med minimalistisk / futuristisk estetikk.

Konsept
Inntil 1992 var det bare en eksoplanet (en planet utenfor vårt solsystem som omgir en stjerne). Siden da har det oppstått en eksplosjon i planetfunn, og fra 1. januar 2018 er det 3.726 bekreftede eksoplaneter. De fleste av dem har blitt oppdaget ved å se på variasjoner av lyset som planeten eller stjernen sender ut. Disse roterende gjenstandene er som fyrtårnet spredt i verdensrommet, veileder oss i vår utforsking bortenfor Jorden. Pharos imiterer disse eksoplanetene i bevegelse, lysutslipp og fargeendring. Den besøkende vil få muligheten til å bli opplyst av disse fjerne objektene og observere spillet av lys og skygge på veggene. Som en gammel sjømann eller en fremtidig romforsker, vil lyset igjen være veiledningen til denne personlige reisen.

Lyd
Lyden av installasjonen er fragmenter fra oratorio "The Creation" av Joseph Haydn, ekstremt tidsutstrakt proporsjonalt med hastigheten til den valgte eksoplaneten.

Lenke til kunstnerens webside

Lenke til utstillingskatalogen presentert av samarbeidspartner

Samarbeidspartnere